Ako vybrať zváračku fólií?

Neradi plytváte potravinami? Potom vo vašej kuchyni rozhodne nesmie chýbať vákuovačka, ktorá predlžuje čerstvosť a trvanlivosť potravín tým, že odsáva z okolia potraviny vzduch. Nielenže jedlo vydrží oveľa dlhšie, ale tiež ušetrí v chladničke a v mrazničke veľa miesta.

Neradi plytváte potravinami? Potom vo vašej kuchyni rozhodne nesmie chýbať vákuovačka, ktorá predlžuje čerstvosť a trvanlivosť potravín tým, že odsáva z okolia potraviny vzduch. Nielenže jedlo vydrží oveľa dlhšie, ale tiež ušetrí v chladničke a v mrazničke veľa miesta.

Doba čítania 7 min.
Klára, redakcia Heureka.sk

Typy vákuovačiek

Otvorená vákuovačka

Otvorená zváračka fólií sa hodí pre občasné domáce vákuovanie tuhých potravín, ale nie je určená na vákuovanie mäkkých a tekutých potravín. Je to dobrá voľba, pokiaľ si doma radi pripravujete pokrmy varené metódou sous-vide alebo ak si chcete zavákuovať nakrájané údeniny a uchovávať ich dlhšiu dobu v chladničke či v mrazničke. Hodí sa samozrejme aj na vákuovanie mäsa, ovocia, zeleniny a ostatných tuhých potravín.

Niektoré druhy vákuovačiek majú vo vnútri už zabudovaný zásobník na fóliu, ktorú potom odrežete pomocou rezacieho noža. Iné druhy vákuovačiek zásobník nemajú, takže s fóliou manipulujete ručne vonku a odstriháva sa nožnicami.

Potravinu vložíte do pripraveného vrecka, zacvaknete ho do veka a spustíte odsávanie a zatavovanie. Počas tohto procesu vidíte, ako z vrecka, ktorý leží z vonkajšej strany prístroja, uniká vzduch a scvrkáva sa okolo potraviny. Akonáhle vákuovačka vzduch úplne odsaje, koniec fólie sama zataví. Otvorené zváračky fólií sú výrazne lacnejšie ako komorové, je však potrebné používať vrúbkované vákuovacie vrecká, ktoré sú drahšie.

  • Nízka cena

  • Vákuovanie tuhých potravín

  • Potraviny vydržia dlhšie čerstvé

  • Niektoré sáčky možno používať opakovane

  • Nie je určená na tekuté a mäkké potraviny

Komorová vákuovačka

Komorová vákuovačka sa hodí na časté vákuovanie tvrdých aj mäkkých potravín, a to aj potravín v tekutom stave. Sú to často výkonné stroje, ktoré sa hodia hlavne do komerčných prevádzok, kde bývajú v prevádzke niekoľko hodín v kuse.

Potravinu vložíte do vákuovacieho sáčku, otvorte veko komorovej vákuovačky, vložíte ho do komory a otvorený koniec sáčku umiestnite do priestoru na odsávanie a veko zaklapnete. Odsávanie vzduchu a zatavovanie sáčku prebieha teda vo vnútri, teda v komore, prístroja.

V komorových vákuovačkách sa dajú používať aj hladké vákuovacie sáčky, ktoré sú výrazne lacnejšie ako vrúbkované. Aj keď je teda obstarávacia cena komorových zváračiek výrazne vyššia, z ekonomického hľadiska sa v komerčných prevádzkach rozhodne oplatí.

  • Odsávanie vzduchu z vrecúšok s tuhými, mäkkými aj tekutými potravinami

  • Vysoký výkon

  • Vhodná na časté použitie

  • Vysoká cena

  • Veľké rozmery

  • Vysoká váha

Výkon zváračky fólií

Príkon vákuovačiek sa na trhu pohybuje od 80 W do 15 000 W. Takto vysoký príkon majú profesionálne vákuovačky, vákuovačky na domáce použitie mávajú najviac okolo 1300 W.

Podľa hodnoty príkonu spoznáte nielen to, koľko elektrickej energie vákuovačka spotrebováva, ale môžete sa z nej dozvedieť aj to, aký silný sací výkon daný prístroj má, teda ako rýchlo vákuovačka odsaje z vrecka vzduch. Zvlášť pokiaľ plánujete vákuovať často, postrážte si tento parameter. Čím vyšší príkon bude mať, tým výkonnejšia zváračka bude.

Sací výkon sa model od modelu líši, domáca vákuvovačka môže odsávať rýchlosťou 6 litrov za minútu, ale tiež môže mať sací výkon 24 litrov za minútu.

Pokiaľ má zváračka fólií vysoký výkon, je dobré si tiež postrážiť, aby mala zabudovaný regulátor sania. Reguláciu využijete predovšetkým pri vákuovaní tekutých potravín a potravín s vyšším obsahom vody. Správnym nastavením sania totiž zabránite tomu, aby vákuovačka vytiahla nadbytočnú tekutinu z vrecka a roztlačila príliš krehké potraviny. Podtlak pri domácich vákuovačkách býva od 0,7 do 0,9 barov.

Než začnete vákuovať, presvedčte sa, či nie je potrebné ich najskôr blanšírovať

Funkcia

  • Mäkké odsávanie – môžete vákuovať nielen mäkké, ale aj tekuté potraviny. Zavákuovať tak môžete omáčky, polievky či potraviny naložené v tekutine.

  • Dvojitý zvar – niektoré vákuovačky majú len jeden zvar a môže sa stať, že povolí. Vďaka dvojitému zvaru tak budú potraviny v sáčku lepšie zabezpečené. Niektoré vákuovačky ponúkajú výber z niekoľkých druhov zvarov podľa charakteru potraviny, a to suchý, vlhký a mokrý.

  • Integrovaná odsávačka vzduchu – budete môcť odsávať vzduch z vákuovacích misiek a dóz, fliaš či sáčkov.

  • Rezací nôž – je skvelým doplnkom vákuovačiek. Vákuovacie sáčky môžete aj odstrihnúť nožnicami, ale línia strihu nebýva presná, vďaka integrovanému orezu však presná bude.

  • Displej – niektoré prístroje sú vybavené aj displejom, na ktorom vidíte priebeh vákuovania.

Sáčky do vákuovačiek

Sáčky na vákuovanie majú dané rozmery, teda šírku a výšku, kým fólie majú len danú šírku, dĺžku si môžete podľa svojich potrieb prispôsobiť. Koniec fólie si jednoducho zatavíte, a tak si vytvoríte sáčok presne podľa svojich potrieb a pokojne môžete zavákuovať aj celého kapra.

Väčšinu sáčkov môžete znova použiť, stačí ich len starostlivo umyť.

Pred kúpou náhradných sáčkov či fólií do vašej novej vákuovačky si ale overte, že ich do daného modelu môžete skutočne použiť. Do niektorých vákuovačiek sa totiž smú používať iba originálne fólie a sáčky, čo sa môže predražiť.

Aké potraviny radšej nevákuovať?

Aj napriek tomu, že je vákuovačka skvelým pomocníkom v kuchyni, nie je vhodná na všetky druhy potravín. Niektoré sa môžu v dôsledku odsatia vzduchu rýchlejšie kaziť.

  • Surové huby – Čerstvé huby by sa vákuuovať rozhodne nemali, pretože ak sú vákuovo uzavreté, budú sa paradoxne rýchlejšie kaziť. Varené huby vákuovať však bez obáv môžete.

  • Banány – Čerstvé zavákuované banány budú v sáčku rýchlejšie zrieť. Pokiaľ ale vákuujete banány za účelom zmrazenia, môžete tak robiť bez obáv.

  • Surový cesnak a cibuľa – Cesnak a cibuľa prirodzene produkujú plyny, čo môže narušiť vákuum a potraviny sa tak rýchlejšie pokazia.

  • Mäkké syry – Syry, ako je brie, hermelín, niva, ricotta a ďalšie nepasterizované syry môžu vo vákuu vytvárať plesne a tým pádom sa pokazia rýchlejšie ako na prirodzenom vzduchu. Tvrdé syry však bez obáv vákuovať môžete.

  • Teplé potraviny – Nikdy nevákuujte teplé potraviny. Vždy vákuujte uvarené potraviny aspoň pri izbovej teplote.

Je potrebné pred vákuovaním blanšírovať?

Mnoho druhov zeleniny produkuje plyny, ktoré spôsobujú rýchlejšie kazenie. Práve z tohto dôvodu je vhodné niektoré druhy zeleniny pred zavákuovaním blanšírovať.

Blanšírovanie a až potom vákuuovanie je vhodné najmä pri zelenine z čeľade kapustovitých, teda:

  • Brokolica

  • Čínska kapusta

  • Ružičkový kel

  • Karfiol

  • Hlávková kapusta

  • Kel

  • Reďkovky

  • Okrúhlica

  • Rukola

  • Priveďte osolenú vodu do varu.

  • Vhoďte do vriacej vody očistenú a nakrájanú zeleninu.

  • Varte krátko na skus.

  • Po vybratí zeleninu ihneď vhoďte do ľadovej vody, aby sa šokovo schladila.

  • Vysušte a potom vákuujte.

Tipy a triky pri vákuovaní

  • Najskôr zamrazte: Potraviny, ktoré by sa mohli vákuovaním zdeformovať, najskôr zmrazte. To isté platí aj pre tekuté potraviny, ktoré tak podtlak nevytiahne z vrecka von.

  • Použite papierovú utierku: Pokiaľ plánujete vákuovať potraviny, ktoré prirodzene obsahujú šťavu, napríklad mäso či ovocie, podložte potravinu zloženú papierovou utierkou. Utierka nasiakne časť tekutiny, vďaka čomu potom sa bude dať sáčok pekne zataviť a tekutinu podtlak nevytlačí.

  • Sypké potraviny: Aj keď sa dajú sypké potraviny vákuovať aj v sáčkoch, je vhodnejšie a pohodlnejšie vákuovať ich vo vákuovacích nádobách.

  • Opakované použitie vákuovacieho sáčku: Pokiaľ plánujete používať jeden vákuovací sáčok na viackrát, baľte potraviny ešte pred vložením do vákuovacieho sáčku do potravinárskej fólie. Zamedzíte tak väčšiemu znečisteniu sáčku.

  • Vákuovanie ostatných predmetov: Okrem potravín môžete vákuovať aj oblečenie, dokumenty a ostatné predmety, ktorým by mohol vzduch či okolité prostredie ublížiť. Nielenže tieto veci ochránite pred negatívnymi vplyvmi okolia, ale pri oblečení tiež ušetríte veľa miesta v skrini.